Zelf je fietsband plakken in 4 stappen

We gebruiken allemaal massaal de fiets om op locatie te komen waar we moeten zijn. Helaas kan het gebeuren dat je je weg niet kunt vervolgen omdat je band lek is. Zeker bij tweedehands fietsen is de kans groot dat je te maken krijgt met een lekke band. Vervelend natuurlijk, maar gelukkig kan ook jij met onze stappenplan zelf je band plakken. Je kunt dan vervolgens verder fietsen en je bespaart op de kosten van een reparatie. 

Stap 1: het wiel verwijderen

De eerste stap is het verwijderen van het wiel. Het is het makkelijkst als je de fiets op zijn kop zet. Met behulp van sleutels kunnen de moeren worden losgedraaid. Mocht het wiel vastzitten met snelspanners, hoef je deze alleen los te draaien. Je kunt het wiel eventueel ook laten zitten, maar dit is vaak toch iets lastiger. 

Stap 2: De banden loshalen

Nu moet zowel de binnen- als buitenband worden losgehaald. Zorg dat je eerst het ventiel losdraait. Stop vervolgens een bandenlichter onder de buitenband naast het ventiel. Deze kan worden vastgeklemd aan de spaak. Herhaal dit met een andere bandenlichter vijf centimeter verder op. Dit doe je net zo lang tot de band van de velg af is. 

Stap 3: Het lek vinden en plakken

Plaats de ventiel terug en zorg dat je de binnenband voor een groot deel oppompt. Haa de band vervolgens stukje voor stukje door een emmer water. Op het moment dat er bubbels te zien zijn, heb je het lek gevonden. Plak het lek vervolgens met een plakpleister. Controleer vervolgens de buitenband of er geen scherpe voorwerpen aanwezig zijn, anders zal de band later opnieuw lek gaan. Als dat is gebeurd kun je naar de laatste stap toe. 

Stap 4: Binnen- en buitenband terugplaatsen

Het ventiel moet weer worden losgedraaid zodat de binnenband leegloopt. De binnenband kan nu over de velgrand heen worden gelegd. Zorg dat het ventiel terug op zijn plaats komt en pomp het lichtjes op. Nu kun je de buitenband over de velgrand duwen. Je startpunt is het ventiel. Je doet dit het makkelijkst door beide handen te gebruiken. Als het stroef gaat, kun je wat harder heen en weer gaan. Als de band weer goed zit kun je hem volledig oppompen en je fietsband is weer gemaakt. Je kunt je weg weer vervolgen en dat heb je helemaal zelf gedaan!